Hoşgeldiniz. İhtiyacınız neydi? Ben yardımcı olayım?

Salı, Ocak 20, 2015 Unknown 0 Comments


İnsanlık ihtiyacı olsada ısrarla tabu olan ürünler vardır. Aslında kime ne? Ama o kadar meraklı ve elalem ne der düşüncesiyle saplantılıyız ki bazı ürünleri alırken kaskatı kesiliyoruz. Tamam, alan insan için zor olabilir ama izleyen için son derece keyifli. Hani bazen insanların yüzünde öyle bir ifade olur ve vücut diline yansır ya siz o kişinin düşüncesini duyarsınız. İşte ben bu seferki yazımda marketten, mağazadan veya eczaneden aslında insani ihtiyaç olan ama kasiyerin gözlerine dik dik “lütfen beni yargılama” gözüyle baktığınız o komik görüntüleri dile getirmek istedim.

Kadınların kasiyerlerle/görevlilerle bakışarak konuştukları anlar


1. Eczaneye gittiniz Kadın Pedi ihtiyacınız var. Etrafa bakınıyorsunuz. Dükkanda erkek çalışan var ise kadın pedi bölümünde gizli bir sınır vardır ve oraya girmeleri kendilerince yasaktır. Erkekler o dönemi yok saymayı tercih ederek, başka iş olsun olmasın onunlar ilgilenirler hiç mi bir şey bulamadı havaya bakarlar. J Bu sebeple yanınıza kadın görevli gelir.                               
Siz kullandığınız ürünü belirttiğinizde kadın görevlinin kullanmadığı ürün ise bakışı “AA bu iyi mi ki? Ben reklamında Hülya Avşar’ın oynadığını tercih ediyorum. O daha uygun. Bence onu dene” hareketi ise kendi beğendiği ürüne gözlerini açarak sizinkine kaş göz hareketi yapmak olur. Tam tersi durumda yani kadın görevli ile siz aynı ürünü kullandığınızda “Bence de en iyi marka o!! Bende onu kullanıyorum. En çok satan marka zaten diğerlerini alan var mı?” şeklindeki bakışları size yerleştirir. Hareketi ise sanki üretici firmanın sahibinden çok benimsediği için mutlu şekilde sizi kasaya kadar eşlik eder.
 Şimdi kasaya gittiniz ürün tezgahta öylece duruyor eğer kasada erkek ise sanki her gün kullanılıyormuş gibi sadece fiyatı söyleyip, gözünü kasadan ayırmadan bakışlarını da yaptığı işleme odaklar. Artık ne sanıyorsa J bu durumda kadın, kasiyerden gözünü ayırmadan “Ne var? Sanki annen kullanmıyor.” bakışını atabilmek için pusuda beklemektedir.
 Kasada kadın var ise durum yine ikiye ayrılır. Kadın gülümseyerek size bakar ve gözlerinden kendisinin de kullandığı ürün ise” Bende çok memnunum” bakışı değil ise tereddüt ederek“bence diğerini de bir dene çok memnun kalacaksın. Bak hala faturayı iptal edebilirim zamanın var. Hem şu anda kampanyada” bakışlarının atılması muhtemeldir. 

2. İç çamaşırı mağazasına gittiniz. Bazı markalar var ki bir kırbaç satmadığı kalmış. Fantezi iç çamaşır reyonunda dolaştığınız zaman görevliler gözlerini büyüterek ”gerçekten alacak mı?  Yoksa sadece merak mı? bakıyor  “bakış atar ve diğer arkadaşlarının da izlemesini sağlayacak göz temasını kurar. Görevli bakarda müşteri bakmaz mı? Aa Nerede görülmüş.  Böylellikle dükkanda herkes o reyonda kim ne yapıyor neye bakıyor bunu izler, ve tabiî ki de kendiyle kıyaslar. Fantezi iç çamaşırı ile ilgilenen müşterinin mağaza ahalisi tarafından maruz kaldığı ikinci bakış parmağa doğrudur, ve der ki “Evli mi?/Bekar mı?”, Bazıları da içinden “Bence çok kullanışsız.”, “Amaan nerede giyeceğim.”, ”Ne cesaret ben alamam.” ,”Bunları alan var mıymış? Hep merak ediyordum bunları kim alıyor diye.” Eğer meraktan ise hafif gözünüz aşağıya bakarak sezercik olur ve "benim öyle düşüncelerim yok. Ben masum ve tatlı bir kızım" bakışı atmaya çalışırsınız. Fakat var ise bakış şudur. “Evet. Bunları kullananlar da var. Ne bakıyorsunuz ki! ” ve kimin kendisine baktığını merak ederek fark ettiğinde ise bakışlarını sizden ayırmaz ta ki siz kaçırana kadar adeta bir meydan okumadır. Kadınların iç çamaşır seçimleri tam bir seremonidir. Herhangi olumsuz bir bakış yüksek desibelli konuşmalara ve gergin ortamlara sebebiyet verebilir. J

Gelelim erkeklerin kasiyerlerle/görevlilerle bakışarak konuştukları anlara ki bence daha komik
İlk örneğim her ne kadar kendi ihtiyaçlarından olmasa da bu konuda kadınları kıramadıkları için mecbur kaldıkları durum.

1. Erkek, kadın pedi alırsa; Sizin ay dönümünüz gelmiş. Erkek arkadaşınızda dışarıda ve mecbursunuz kendisinden ped istemeye hemen telefon açılır. “Şey aşkım. Bana şu markanın 5 damlalı olanını alır mısın?” Cevap hiç gecikmeden gelir zaten “sen alamıyor musun?” siz alamama nedenlerinizi çaresizlikle anlatırken hayattan nefret etmişcesine erkek arkadaşınızdan cevap gelir. “Tamam. Alırım”.
               Erkek kadın pedi seçerken; Şimdi telefonda bir şeyler dendi, siparişi aldı ama anladı mı? O damlalar ne demek kanat uzunluğu önemli mi? sorunsalları aldı başını gitti. Zaten reyona unlu mamüllerin reyonundan bakıyor ki kimse onu ped alırken görmesin. Görevliye sormaya çekinir. Almasam ne olacak ki? diye düşünürken ped almaya çalıştığı etraflıca fark edilerek  o telefon kadına tekrardan açılır ve sipariş yinelenir.
Ped aramayı kendine bir türlü sindiremeyen erkek telefonda yinelense bile gönülsüz yaptığı iş nedeniyle eline geçeni alıp kasaya gider. Banda hemen ürünü koyup uzaklaşan erkek, kasiyerin bakışını fark eder. Kasiyerin ilk bakışı“Benimki kesin yanlış alır. Buda yanlış almıştır. Ahhh Ahhh işin düşmeye görsün.” Erkek ise “yani bir pediniz eksikti almayıp trip yediğimiz. Kanatı mı damlası mı bir şeyi eksik olanı aldım farkı anlamaz zaten ambalajı değişmiş derim en kötü.” Kısacası o ana lanet okur hele birde telefon açmasına rağmen bulamadıysa/anlamadıysa eve gidince eşine 5N1K soruları hızlıca sorulmaya başlar.

Erkeğin en çaresiz alışverişinin başında kadın pedi ve kondom ürünleri gelir bence. Ped ile alakası olmayıp sadece eşi için almayı düşünürken kendine   ”gözlerimi kapatırsam beni elimdekini alırken kimse göremez değil mi?” psikolojisini anlık da olsa yaşamaktadır.

2. Diğeri ise korunarak sevişmek istemesine rağmen kasada ve sırada bekleyen bir sürü incelemeye hazır kişinin yaşattığı strestir.  Alan kişi hariç herkes markasına çeşitine kadar gözleriyle yorum yapar. Bazıları “ooo evde parti var hadi bakalım gençsin tabi” bakışı atarken, “onu alma öbürsü daha iyi diyen” veya sadece kuru bir “Yazık” bakışları erkeğin üzerindeyken, üzerine kasiyerin tutarı söylediğinde ki ses tonun da  anormallik olup olmadığını kontrol eder. Erkek ise bu bakışların altında havalı bakışlar atmaya çalışarak çok sakinim tavırları sergilemeye başlar. "Bakışı ise bazı durumlarda "Hay Allahım Size neyse" bazı durumlar "Gayet normal birşey ne baktın"
Eğer kasiyer kadın hafif cilveliyse "..." J  

Neyse ki bu eziyetlerin hepsi kasiyerden sonra beyninizden silinmeye programlı olup anında günlük yaşamınıza geri dönebileceğimiz durumlardır. Aldığınız ürünleri kimsenin görmeyeceği yere de koyduysanız biraz önce neler yaşadığınızı artık kimse anlamayacaktır. Bütün gereksiz yargılayıcı bakışlardan kurtuldunuz demektir.

Sonraki denememde görüşmek üzere.
Esen ve Takipte Kalın

0 yorum: